De markt voor cryptomunten kende een heftig weekend, vooral vanwege de enorme koersbeweging van bitcoin cash, het afgesplitste broertje van de bitcoin.

Lees hier meer over het ruige weekend en de perikelen rond de bitcoin en bitcoin cash.

Bitcoin cash was vrijdag 675 dollar waard, maar piekte zondagochtend rond de 2.500 dollar. Nog diezelfde dag halveerde bitcoin cash tot een niveau van rond de 1.200 dollar.

Strijd om de snelheid van het verwerken van transacties

De heftige beweging heeft te maken met de strijd tussen ontwikkelaars van cryptomunten om de snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden. Afgelopen week werd een grote aanpassing die het bitcoinnetwerk sneller moest maken op het laatste moment afgeblazen.

Bitcoin cash is eerder dit jaar ontstaan als een afsplitsing van de bitcoin, juist omdat bitcoin cash wijzigingen heeft doorgevoerd die het netwerk sneller maken. Sommige speculanten hebben daarom zwaarder ingezet op bitcoin cash.

De bitcoin piekte afgelopen week op 7.800 dollar en is sindsdien teruggevallen tot zo’n 6.200 dollar.

Onder de grootste cryptomunten is verder vooral de beweging van Dash opvallend, zoals te zien valt in onderstaande grafiek.

Volg hier de koers van Dash op finanzen.nl.

(klik voor uitvergroting)

Opvallender nog is de opmars van Dash, als je terugkijkt sinds de start van dit jaar.

(klik voor uitvergroting)

dash

De reden voor de beweging die sinds vrijdag is ingezet, heeft opnieuw te maken met de eigenschappen van het achterliggende netwerk. Voor Dash vergt dat wel enige uitleg.

Dash: gewone 'miners' en 'masternodes'

Het netwerk van computers waar Dash mee werkt kent in tegenstelling tot de bitcoin twee lagen. Aan de ene kant heb je net als bij de bitcoin specialisten die complexe puzzels oplossen om transacties op het netwerk doorgang te laten vinden. Die heten 'nodes' op het Dash-netwerk.

Daarnaast is er een selecter gezelschap van 'masternodes', ofwel ontwikkelaars die speciale taken uitvoeren op het Dash-netwerk en een toezichtsfunctie hebben.

Wil je als 'masternode' opereren op het Dash-netwerk, dan moet je wel een bedrag van 1.000 Dash (tegen de koers van 440 dollar is dat 440 duizend dollar) in bewaring geven, zolang je de functie van masternode vervult.

Bij het verwerken van nieuwe transacties op het netwerk door ontwikkelaars wordt er een beloning uitgereikt in de vorm van nieuwe Dash. Maar daarbij is een automatische verdeelsleutel ingebouwd: 45 procent gaat naar de 'miner' (dat kan dus een gewone 'node'/ontwikkelaar zijn), 45 procent wordt verdeeld onder de 'masternodes', en 10 procent gaat in een gezamenlijke pot ten behoeve van het netwerk.

Vergroting snelheid Dash-netwerk

Afgelopen week maakte één van de ontwikkelaars van het Dash-netwerk bekend dat de maximale grootte van transactiebundel (block) wordt verhoogd naar 2 MB. Een dergelijke wijziging werd afgelopen week door de ontwikkelaars van het bitcoinnetwerk afgewezen.

De maximale grootte van een transactiebundel op het bitcoinnetwerk blijft vooralsnog 1 MB; bitcoin cash werkt met een maximale grootte van 8 MB per block.

Cryptomunt: waardeopslag of betaalmiddel

Waar het allemaal om draait is of je een cryptomunt vooral ziet als een middel om waarde op te slaan, of als een betaalmiddel. In het eerste geval is transactiesnelheid minder van belang, in het tweede geval is snelheid van verwerking juist cruciaal.

De baas van het team dat Dash heeft gelanceerd, Ryan Taylor, gaf eerder al aan dat hij waarde hecht aan de transactiesnelheid; Dash als middel om betalingen soepeler te laten verlopen.

Hoe dan ook, gelet op de waanzinnige koerssprongen van de grootste cryptomunten, blijft investeren/beleggen/speculeren iets voor mensen met een sterke maag: naast de winstkansen, is het gevaar ook levensgroot dat je enorme verliezen lijdt.

LEES OOK Financiële toezichthouder AFM waarschuwt voor beleggen in nieuwe cryptomunten: ‘Je kunt ook naar Holland Casino’